Ćwiczenie 107

Wyznaczanie zależności współczynnika lepkości od temperatury

Informacje do doświadczenia

  • Numer stanowiska w pracowni: 107 (sala 217).
  • Doświadczenie wykonać na podstawie opisu zawartego w skrypcie [1].
  • W wiskozymetrze znajduje się gliceryna.
  • Współczynnik lepkości gliceryny wynosi: η20°C = 1,494 Pa·s, η25°C = 0,934 Pa·s.
  • Gęstość kulki umieszczonej w wiskozymetrze: ρ = (8150 ± 10) kg/m3.

Przebieg doświadczenia

  1. Ustawić na regulatorze termostatu wartość 20°C lub 25°C. Odczekać, aż tempeatura układu ustabilizuje się.
  2. Temperaturę (T) wiskozymetru odczytywać z termometru umieszczonego wewnątrz niego. Zanotować dokładność pomiaru temperatury (ΔT).
  3. Dwukrotnie zmierzyć czas opadania kulki (t20°C lub t25°C). Zanotować dokładność pomiaru czasu (Δt).
  4. Dwukrotnie zmierzyć czasy opadania kulki dla kolejnych wartości temperatury. Zmieniać ją co około 3°C do 40°C.

Opracowanie wyników

  1. Obliczyć stałą (K) wiskozymetru oraz jej niepewność (ΔK).
  2. Dla każdej temperatury obliczyć współczynnik lepkości (η(T)) oraz jego niepewność (Δη(T)).
  3. Wykonać wykres zależności współczynnika lepkości od temperatury (η(T)). Nanieść prostokąty błędów (ΔT, Δη).
  4. Zapisać wnioski.