Przejdź do treści
Wyznaczanie współczynnika załamania światła dla cieczy
za pomocą refraktometru Abbego
Informacje do doświadczenia
- Numer stanowiska w pracowni: 305 (sala 221).
- Doświadczenie wykonać na podstawie opisu zawartego w skrypcie [1].
- Wyznaczyć współczynnik załamania światła roztworu gliceryny o nieznanym stężeniu (oznaczony jako "X"). Korzystając z otrzymanej doświadczalnie zależności współczynnika załamania światła roztworu od stężenia gliceryny oraz wyznaczonego współczynnika załamania światła nieznanego roztworu "X" wyznaczyć jego stężenie.
- Dla czystej gliceryny (stężenie 100%) wykonać pomiar współczynnika załamania światła w funkcji temperatury.
Przebieg doświadczenia
- Oświetlić pole widzenia obu lunetek refraktometru za pomocą lampy stołowej oraz zwierciadeł. W lunetach nastawić ostrość widzenia nici pajęczych i skali.
- Upewnić się czy powierzchnia pomiędzy pryzmatami jest czysta oraz sucha. Następnie nakropić kilka kropel badanego roztworu za pomocą pipety.
- Obracając pokrętłami pryzmatów doprowadzić do sytuacji w której granica pola jasnego i ciemnego znajduje się na środku widzenia lunetki (na przecięciu linii).
- Ze skali spisać wartość współczynnika załamania światła (n) dla cieczy. Zapisać dokładność skali przyrządu.
- Pomiary powtórzyć dla roztworów o kolejnych stężeniach (również dla stężenia oznacznonego jako "X"). Należy pamiętać, aby przed wykorzystaniem nowego roztworu oczyścić powierzchnie pryzmatów i osuszyć je.
- Dla czystej gliceryny (stężenie 100%) wykonać pomiar współczynnika załamania światła w funkcji temperatury (t).
Opracowanie wyników
- Wykreślić zależność współczynnika załamania od stężenia roztworu.
- Wykreślić zależność n = ƒ(t).
- Na obu wykonanych wykresach nanieść odpowiednie prostokąty błędów.
- Korzystając z otrzymanej doświadczalnie zależności współczynnika załamania światła roztworu od stężenia gliceryny oraz wyznaczonego współczynnika załamania światła nieznanego roztworu „X” wyznaczyć jego stężenie. Określić dokładność wyznaczonego stężenia.
- Zapisać wnioski.